(א) [סעיף א׳] צריך ליזהר מחציצה וכו׳ והטעם משום דכל דתקון דרבנן כעין דאורייתא תקון. לבוש. עו״ת אות א:
(ב) שם שכל דבר שחוצץ בטבילה וכו׳ כ״כ בסה״ת מההיא
דחולין דף ק״ו ע״ב וכ״כ שם התו׳ והב״ד ב״י וכתב שכ״נ דעת הרא״ש שם וכ״נ מדברי הרי״פ פ׳ אלו דברים וכן דעת הרמב״ם בה׳ ברכות וכתב דהכי נקטינן ודלא כיש מפרשים שהביא הסה״ת שם דלחולין אינו חוצץ יעו״ש. וכ״כ הל״ח פכ״ה אות ס״ח דכל הפו׳ חלקו על י״מ שהביא הסה״ת וגם סה״ת עצמו דחה דבריהם יעו״ש. וכ״כ האחרונים:
(ג) שם שכל דבר שחוצץ בטבילה וכו׳ וכתב הב״ח דצריך ליזהר אף בחציצת כל דבר קטן כמו בטבילה ולהכי כתב הטור אח״ז ואם יש לו בצק תחת הצפורן וכו׳ לפי שהוא חציצה קלה ושכיח טובא הזהיר עליה ביותר ובשאר חציצות קלות דלא שכיחי כולי האי נסמך על מה שמפורש ביו״ד סי׳ קצ״ח יעו״ש:
ג) שם כגון צואה וכו׳ היינו זוהמת הצפרנים שדרך להקבץ שם. הרמב״ם בפי׳ המשנה אבל צואה ממש חוצץ אפי׳ כנגד הבשר משום שדרך בני אדם להקפ״ד עליו ועוד מפני שהוא טנופת שמטמא את הידים וכ״כ מ״ב או׳ ב׳:
(ד) שם שלא כנגד הבשר וכו׳ ואיזהו שלא כנגד הבשר כגון שהיה הצפורן גדול ועודף על הבשר ונמצאת צואה בצפורן תחת אותו מקום שעודף על הבשר זהו שלא כנגד הבשר. ב״י בשם הרשב״א. לבוש. ט״ז סק״א מ״א סק״א. ועיין ביו״ד סי׳ קצ״ח סעי׳ ח״י שכתב ולפי שאינן יכולות לכוין מה נקרא כנגד הבשר או שלא כנגדו נהגו הנשים ליטול צפרניהם בשעת טבילה יע״ש. וכ״כ בס״ח סי׳ נ״ח דאל יגדל אדם צפרניו פן יכנס העיט בהם ויהיה חציצה ועוד שמא יכנס לתוכו חלב או דבר איסור ויהיה נכשל יעו״ש. ובע״ח שער ל״א פ״ב משמע דאפי׳ הצפורן עצמו אם הוא עודף על הבשר חוצץ שכתב וז״ל מה שעודף מן הצפורן ויוצא לחוץ מכנגד הבשר של האצבע זה צריך לחתוך אותם כי שם נתלים החיצונים ויונקים בתכלית וז״ש בזוהר (פ׳ ויקהל דר״ח ע״ב) ובג״ד לא בעי ליה לאינש לרבאה לאינון טופרין וכו׳ והוא השיעור שהוא חוצץ בענין הנטילה של הידים כנז׳ לרז״ל והוא מה שעודף מכנגד הבשר לכן ענשו של המגדל צפרנים קשה מאד עכ״ל. וכ״כ ש״ך ביו״ד שם אות כ״ה דאיכא למ״ד דאם הצפורן גדול ועומד ליקצץ חוצץ ואעפ״י שאין טיט תחתיו יעו״ש והביאו א״א אות ב׳. וע״כ צריך ליזהר הרבה שלא להניח הצפורן להגדיל למעלה מכנגד הבשר רק אם הוא אנוס כגון שוחט או מוהל שצריך להניח צפורן לבדיקת הסכין או לפריעת המילה יש להכשיר אמנם צריך ליזהר הרבה וליתן דעתו קודם נטילה לראות שמא מדובק בהן איזה דבר. ועיין לקמן אות י״ג:
(ה) שם שלא כנגד הבשר וכו׳ ואעפ״י שאין הצואה מיהדק הרבה כיון שדרך להקפיד עליו שם חוצץ אבל כנגד הבשר אינו חוצץ אעפ״י שפעמים מקפידין עליו אינו מהודק הרבה ואין מונע את המים מלבא שם אבל בצק שתחת הצפורן אפי׳ כנגד הבשר חוצץ מפני שהוא מהודק הרבה ומונע את המים מלבא שם. לבוש. וכ״כ בב״י ומ״ש העו״ת אות ב׳ על דברי הלבוש הנז׳ עיין א״ר ומאמ״ר אות ג׳ שכתבו דדברי הלבוש הם ברורים יעו״ש:
(ו) שם ורטיה שעל בשרו. והא דבססי׳ קס״ב כתב דדי לו במה דיטול שאר היד שלא במקום הרטיה התם מיירי בדאיכא מכה בידו שאינו מסיר הרטיה מחמת הכאב ולכך לא חיישינן שיגע באוכלין בבשר שתחת הרטיה אבל הכא מיירי ברטייה שע״ג בשרו בשאין שם מכה אלא קצת מיחוש שמסירו ויגע באוכלין ולכך צריך ליטול ידיו גם במקום הרטייה ואיכא חציצה. ב״ח. ט״ז סק״ב. שכנה״ג בהגה״ט אות ב׳ עו״ת אות ג׳ א״ר אות ד׳ מאמ״ר אות ד׳ ומ״ש הט״ז שם עוד תירוץ אחר עיין מ״ש עליו המאמ״ר שם. והל״ח תירץ דהכא מיירי במקפיד עלייהו ושם מיירי באינו מקפיד והביאו א״ר שם ומ״א בסי׳ קס״ב ס״ק ח״י אלא שכתב שם המ״א דתירוץ הב״ח נראה עיקר יעו״ש. ונ״מ דאם הרטייה על רוב היד לג״ח חוץ באין מקפיד ולהב״ח אינו חוצץ. מש״ז אות ב׳ ומיהו דעת האחרונים כתירוץ הב״ח. חס״ל או׳ א׳ ר״ז או׳ ב׳ דה״ח או׳ ד׳ מ״ב או׳ ה׳ ועיין לקמן סי׳ קס״ב או׳ ג״ן:
(ז) מי שהיה לו מכה על אצבעו וכרך עליה סמרטוט ונטל כדינו ובתוך הסעודה נפל הסמרטוט כתב בהלק״ט ח״ב סי׳ קל״ב שכיון שאין הרטייה חוצצת למאן דלא קפיד כל היד נשארה טהורה ואעפ״י שנפלה הרטייה אין שם טומאה כלל יעו״ש. והביאו י״א בהגה״ט. אבל הרב מהר״י מולכו בתשו׳ כ״י סי׳ קמ״ה כתב דאם נפלה הרטייה מעל אצבעו בתוך הסעודה והסמרטוט אשר כרוך על מכתו צריך ליטול כל ידו פעם שנית דאין נטילה לחצאין ונטילה ראשונה לא עלתה לו למקום המכה והוי כדין מפה שאם יסיר המפה אסור לאכול וה״ה הכא עכ״ל והביאו הברכ״י אות ד׳ שע״ת אות ב׳ זכ״ל או׳ ן׳ בן א״ח פ׳ שמיני או׳ י״ד:
(ח) שם וטיט היון. פי׳ טיט הבורות. פרישה אות ג׳ מ״א סק״ב. וכן שאר כל הטיט כשהוא יבש ונדבק בבשר חוצצין בין ע״ג היד בין תחת הצפורן אפי׳ כנגד הבשר. ר״ז אות ג׳ מ״ב או׳ ו׳:
(ט) שם וטיט היוצרים. וכן טיט של בנאים וטיט שמערבין בו לובן ביצה וכן הגלד שע״ג המכה ושרף היבש וכיוצא בדברים אלו שהם דבוקים הרבה. ב״י בשם הרשב״א. וכ״כ בהג״א פ״ב דברכות בשם א״ז דצריך ליזהר מגלד שעל המכה ומגלדי צואה דהיינו שחין שנתרפא ועשה עור למעלה ויש עליו גלדי למעלה עכ״ד. והביאו ב״י. ומ׳ ״ש דהיינו שחין וכו׳ חוזר על הגלד של המכה אבל גלדי צואה הוא כשיש זיעה מרובה על בשרו ומתיבשת ונעשית כעין גליד כמ״ש בב״י יו״ד סי׳ צ״ח וכ״כ המאמ״ר אות ח׳ יעו״ש. ועיין לקמן בהגה ססעי׳ ב׳ ובדברינו לשם אות כ״ט ואו׳ נ׳ בס״ד:
(י) שם אבל במיעוטו שאינו מקפיד וכו׳ אבל מיעוטו ומקפיד או רובו אפי׳ אינו מקפיד חוצץ. ב״י בשם סמ״ק. מ״א סק״ג. ורובו היינו אם רוב היד מכוסה. מ״א שם. א״א אות ג׳ בי״מ אות א׳:
(יא) שם שאינו מקפיד וכו׳ פי׳ דאפי׳ טיט שלא כנגד הבשר או בצק שתחת הבשר נמי אם יש כ״כ מעט שאינו מקפיד אינו חוצץ. ב״י. ב״ח:
(יב) שם אין לחוש. וא״ת הא כתב בסי׳ קס״ב ס״ט דאם נמצא דבר על היד דטמא וצ״ל דשאני הכא כיון שהוא דבוק ביד בטל לגבי יד. א״נ דמיירי הכא כשנטל מרביעית. מ״א סק״ד. מיהו המאמ״ר אות ה׳ הקשה על תירוץ א׳ של המ״א והסכים לתירוץ השני וכתב דגם מרן ז״ל וש״פ סמכו בזה על מ״ש לקמן בדין דסי׳ קס״ב יעו״ש:
(יג) שם הגה. ומשום הכי לא נהגו לנקר הטיט וכו׳ פי׳ אעפ״י שטיט חוצץ אפי׳ כנגד הבשר אין מקפידין ע״ז אבל שלא כנגד הבשר בודאי רוב בני אדם מקפידין אפי׳ בצואה וחוצץ אעפ״י שהוא אינו מקפיד. מ״א סק״ה. ועיין ב״ח שנתן טעם לנוהגין להקל שלא לנקר אפי׳ צואה שלא כנגד הבשר אבל דעת האחרונים להחמיר כהמ״א. א״א אות ה׳ ח״א כלל מ׳ אות ה׳ ר״ז אות ג׳ דה״ח אות א׳ בי״מ אות ב׳ וכ״כ השל״ה וז״ל ואף שכתב רמ״א שלא נהגו העולם לנקר הצפרנים קודם נטילה אל תשגיח בזה כשהצפרניים גדולים ולכן ראוי לכל אדם שינהוג כל ימיו ליטול צפרניו כל ע״ש ואז מצות כבוד שבת יהיה גוררת מצוה שנית שכל ימי השבוע יהיה מיעוטא דמיעוטא ובודאי אינו חוצץ עכ״ל והביאו הסו״ב אות ב׳ בי״מ שם. וכן כתב בס׳ משא חיים בחלק המנהגים מע׳ נו״ן אות קמ״ד והביאו א״ח אות א׳ וכן כתב לעיל אות ד׳ דאיסור גדול הוא לגדל הצפרניים חוץ מאיסור חציצה יעו״ש:
(יד) וצריך ליזהר בציפורן שפירשה מיעוטה לקוץ אותה מפני שהיא חוצצת. ר״ז אות ד׳ בן א״ח פ׳ אחרי אות כ״ד. ונראה דאם אירע כזה בשבת דאינו יכול לקוץ אותה יברך בלא שם ומלכות:
(טו) כתב התשב״ץ בסי׳ רפ״ד בשבת דוחק את הבשר שתחת הצפירן כדי שלא יגרר את הצפורן כשמסיר הטיט עכ״ד. והביאו א״ר אות ה׳ ומ״ש המ״א סק״ה בשם התשב״ץ סי׳ קכ״ב דבשבת אסור לגרר הטיט שתחת הצפורן בצפרניו אלא ירחצנו במים עכ״ל תמה עליו הא״ר שם וכתב דעיין בתשב״ץ שם ולא מצא כדבריו וגם מתשב״ץ הנז׳ מבואר דאין איסור משום טיט אלא שלא יגרור את הצפורן וכתב דגם בסי׳
ש״ב ס״ז מתירין לגרר טיט בצפורן יעו״ש. וכ״כ הר״ז סוף אות ג׳ להתיר כהתשב״ץ בסי׳ רפ״ב. וכ״כ דה״ח אות א׳ ב״ה:
(טז) שם בהגה. אבל אם היה מקפיד הוי׳ צריך לנקר. משמע דכיון דמקפיד הוא אעפ״י שהרוב אין מקפידין צריך לנקר וכ״כ מ״א סק״ו. ר״ז אות ג׳ ועיין לקמן אות ח״י:
(יז) שם בהגה. כי י״א שאין שייך חציצה וכו׳ עיין לעיל אות ב׳ שכתבנו דהסכמת הפו׳ דשייך חציצה בנטילה כמו בטבילה ודלא כי״א שאין שייך חציצה לנטילה יעו״ש: